Wat is een stabiele munt?

by kryptogids
93 views

Stabiele munten uitgelegd

“Stabiele munt” is een term die in cryptocurrency wordt gebruikt om cryptocurrencies te beschrijven die bedoeld zijn om stabiele waarden te behouden. Tether (USDT) is bijvoorbeeld een op blockchain gebaseerd actief dat bedoeld is om te handelen voor $ 1 USD. Tether is een “prijsstabiele cryptocurrency” die is “gekoppeld” aan de Amerikaanse dollar.

Er zijn tegenwoordig een aantal stabiele munten in omloop en er zijn er in het verleden nog een aantal geprobeerd (met wisselend succes).

Elke stabiele munt heeft een unieke reeks mechanismen, maar ze werken over het algemeen allemaal op dezelfde manier: ze houden een bepaald soort onderpand en beheren het aanbod om de markt te stimuleren de munt te verhandelen voor niet meer of minder dan $ 1. Voor sommigen, zoals Tether of TrueUSD, is het concept om echte dollars in reserve te houden die kunnen worden ingewisseld voor het token. Voor anderen, zoals Dai, houden ze crypto-activa in reserve en hebben ze een uitleensysteem.

De exacte mechanica achter elke stabiele munt kan een beetje ingewikkeld zijn, maar de essentie is echt zo simpel als “een munt die bedoeld is om een ​​stabiele waarde te behouden” (net zoals de term “stabiele munt” impliceert).

De reden waarom er behoefte is aan een stabiele munt, is ook eenvoudig te begrijpen. Die reden is deze: in de cryptocurrency-wereld is het niet altijd gemakkelijk om dollars te laten circuleren vanwege regelgeving en beperkingen.

Dus voor beurzen die niet in dollars handelen of kunnen handelen, helpt het hebben van een dollarsubstituut.

Een dollarvervanger stelt iemand in staat om uit een cryptocurrency zoals Bitcoin te stappen op een beurs die niet in dollars handelt, en om in een cryptocurrency te gaan met een stabiele prijs … en zo de handeling na te bootsen van het verkopen van Bitcoin voor contant geld!

Naast de gebruikswaarde voor handelaren en investeerders, geven dollarsubstituten ook toegang tot de zo broodnodige liquiditeit.

Stabiele munten zijn dus belangrijk voor beursgebruikers, beursoperators en voor de cryptocurrency-markt als geheel.

Dat zijn dus de voordelen, maar stabiele munten brengen ook enkele zorgen met zich mee.

Hier zijn enkele zorgen die de moeite waard zijn om te weten voordat je “naar Tether, USDT, Dia, BitUSD, Nubits of wat de stabiele munt dan ook is wanneer je dit leest”:

  1. De meeste stabiele munten mislukken (dit is historisch waar, het spreekt niet tot de huidige stabiele munten). Als ze falen, kunnen ze al dan niet worden ingewisseld voor het beloofde bedrag. Dat is de harde waarheid. Geen van de oude stabiele munten zijn bij ons vandaag behalve Nubits …. en Nubits handelde hier onlangs voor minder dan 0,50 cent eind maart 2018. TUSD, Tether en Dia lijken hier en nu allemaal solide, en ze hebben waarschijnlijk geleerd van de fouten van hun voormalige, maar als we eerlijk zijn over de geschiedenis van stabiele munten, het is net zo vluchtig als de geschiedenis van crypto zelf.
  2. Sommigen zeggen dat stabiele munten stabiliteit brengen in de crypto-ruimte, maar dat idee lijkt niet empirisch bewezen. In plaats daarvan zou ik beweren dat de voordelen van stabiele munten zijn dat handelaren snel naar een dollar kunnen gaan en dat beurzen de liquiditeit kunnen vergroten. Verder zou ik beweren dat stabiele munten in feite volatiliteit toevoegen aan de crypto-ruimte, omdat ze meer speculatie mogelijk maken (wat in theorie voor stabiliteit zorgt, maar in de praktijk niet echt iets van dien aard lijkt te doen). Waar het op dit punt op neerkomt, is dat de crypto-ruimte geen stabiele plaats is, en geen enkel type cryptocurrency, regelgeving of derivaat dat ik heb gezien, heeft dat nog moeten veranderen (dus hier is het punt, laten we geen krediet geven waar het is niet verschuldigd). De term die wordt gebruikt is “stabiele munt” of “prijsstabiele cryptocurrency”, niet omdat deze munt stabiliteit brengt, maar omdat het token idealiter een stabiele waarde heeft.
  3. Stabiele munten vereisen over het algemeen dat we een centrale derde partij vertrouwen. Elke stabiele munt heeft zijn eigen manier om overdreven gecentraliseerd te zijn, maar er moet over het algemeen een manier zijn om deze activa te beheren om hun stabiliteit te garanderen (ook al zijn ze meestal gebaseerd op blockchain). Alles wat gecentraliseerd is, vereist tot op zekere hoogte het vertrouwen van een derde partij. Het vertrouwen van een derde partij in crypto eisen druist enigszins in tegen het concept van crypto. Dit is niet per se een probleem, maar het is het vermelden waard. Dat gezegd hebbende, de meeste beurzen zijn niet gedecentraliseerd en dus is het gebruik van een stabiele munt als valuta op een al gecentraliseerde beurs nauwelijks een reden om geen stabiele munten (of beurzen) te gebruiken.

bottomline: Een werkende stabiele munt lijkt een beetje op de Heilige Graal van crypto. Het is hard nodig. Tether is waarschijnlijk het beste voorbeeld van een modern werkende stabiele munt … maar elke stabiele munt heeft risico’s (denk aan bijvoorbeeld, in 2019 kwamen we erachter dat Tether een probleem had waardoor het slechts voor 74% werd ondersteund, hoewel er een oplossing is vanaf deze update). De cryptomarkt is historisch volatiel geweest en de realiteit is dat de meeste stabiele munten in de geschiedenis van crypto het niet goed hebben gedaan om de tand des tijds te doorstaan. Men moet zich dus vrij voelen om stabiele munten te gebruiken, vooral op korte termijn (het kan een veel betere gok zijn dan geld te verliezen in een correctie), maar men moet er niet van uitgaan dat hun stabiele munt op de lange termijn zo stabiel is als contant geld . Als u veel geld in een stabiele munt wilt steken, of deze wilt gebruiken voor langdurige opslag van waarde, doe dan eerst uw onderzoek! Meestal gedragen stabiele munten zich als Tether, maar af en toe krijg je een Nubits. Nubits heeft een solide geschiedenis van herstel, maar in de geschiedenis is het niet altijd voor een dollar geruild. Niemand wil wakker worden en zien dat hun $ 1 plotseling 0,50 cent waard wordt (of in het geval van Nubits vanaf deze update bijna waardeloos), en dus moet men voorzichtig zijn met stabiele munten.

Semantiek: “Stablecoin” wordt vaak gestileerd “stablecoin”.

TIP: Zie een niet-uitputtende lijst van huidige stabiele munten op multicoin.capital (deze pagina bevat ook technische beschrijvingen van hoe de verschillende mechanismen werken).

Wat is een stabiele munt? ” bevat informatie over de volgende cryptovaluta:kryptogids.nl Team

Có thể bạn thích xem

Leave a Comment