Bull Market versus Bear Market

by kryptogids
318 views

Hoe herken je het verschil tussen een stierenmarkt en een berenmarkt… En hoe verhandelen we een stierenmarkt en een berenmarkt?

Een bullmarkt is wanneer de prijsactie zich in een opwaartse trend bevindt, een bearmarkt is wanneer de prijsactie zich in een neerwaartse trend bevindt. Dit geldt met name wanneer het wordt onderzocht op een groter tijdsbestek.

TIP: Sommigen zouden een bearmarkt kunnen definiëren als een correctie van 20% vanaf hoogtepunten of hoger (vooral als dit aanhoudt), en een bullmarkt als 20% winst vanaf het lagere of hogere niveau. Ik zou het meer willen definiëren in termen van de trend van prijsactie in de loop van de tijd. Een stijgende trend is bull, een dalende trend is bear, exacte percentages doen er niet toe. Men kan ook naar andere factoren kijken, zoals volume (afnemend volume is over het algemeen bearish), een marktkapitalisatie van een activaklasse (een dalende marktkapitalisatie is over het algemeen bearish), indicatoren zoals RSI en MACD, statistieken zoals verkoop, enz. Het komt erop neer dat is beer betekent omlaag en stier betekent omhoog, en over het algemeen wordt het resultaat van alle trends weerspiegeld in de prijs.

Hoe een stierenmarkt en een berenmarkt te verhandelen?

Als algemene vuistregel:

 • Koop de dips in een bullmarkt.
 • Verkoop de rips in een berenmarkt.
 • Doe beide (of doe niets) in een stagnerende markt.

Met andere woorden, algemene logica en wijsheid zegt:

 • Wanneer de prijs zich in een bullmarkt terugtrekt, is het over het algemeen winstgevend om long te gaan,
 • Wanneer de prijs stijgt in een bearmarkt, is het over het algemeen winstgevend om short te gaan,
 • Wanneer de prijs zich in een stagnerende markt bevindt, moet u de dips kopen en de rips verkopen om winst te maken.

Dat is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, want:

 • Je moet angst opzij zetten in een bullmarkt en een correctie kopen nadat de prijs van hoogtepunten is bereikt als de prijs steun raakt of weerkaatst. En men moet FOMO opzij zetten in een berenmarkt en tegen lage prijzen verkopen, precies wanneer de prijs de weerstand bereikt of faalt.
 • Je moet steun- en weerstandsniveaus kunnen detecteren, wat een bepaald vaardigheidsniveau vereist.
 • Je moet van tactiek veranderen als de marktomstandigheden veranderen. Meestal is het patroon zoiets als bijvoorbeeld beer -> stagnerend -> stier… maar het kan ook beer -> stagnerend (distributie) -> beer… of stier -> stagnerend (accumulatie) -> stier zijn. Elke mix van de drie in een logische volgorde is een mogelijkheid.
 • Tenzij u een short- of longpositie inneemt en die positie bij dips of rips vergroot, moet u elke dip timen en een bredere uptrend volgen. Het steeds opnieuw timen van de markt kost tijd en vaardigheid.

Angst en FOMO opzij zetten en aandacht besteden aan de trend

Onze natuurlijke neiging is om een ​​actief te verkopen wanneer het daalt, niet om te kopen. Evenzo is onze natuurlijke neiging om een ​​actief dat we laag kopen, HODL te houden, vooral wanneer het eindelijk wat kracht toont. Die neigingen zijn ons echter alleen onder bepaalde voorwaarden gunstig.

De trend is je vriend, en een stier zijn in een bearmarkt, of een beer in een bullmarkt, is over het algemeen een recept om geld te verliezen.

De realiteit is dat, hoe revolutionair een asset ook is, of het nu een Apple of een Bitcoin is, de marktpsychologie zelfs de sterkste fundamenten kan overtroeven.

In een echte neerwaartse trend op langere termijn kan het te hard en snel kopen van de dips zonder winst te nemen als en wanneer het een optie is, tot ondergang leiden. In een echte opwaartse trend op langere termijn, kan het verkopen van de rips (te snel winst nemen) en niet terugkopen, betekenen dat er veel geld op tafel blijft liggen, en te agressief short gaan kan leiden tot ondergang.

Als u echter een bullmarkt en een bearmarkt goed kunt detecteren, en als u kunt leren om enkele basisregels in die markten te volgen, bespaart u uzelf van een HODLing door een grote recessie zonder een plan of het kortsluiten van de grootste bullmarkt van de decennium zonder onderbrekingen, en als je je vaardigheden echt kunt aanscherpen… misschien kun je zelfs leren profiteren ondanks de marktomstandigheden.

Een bear- of bullmarkt detecteren (Hoe herken je het verschil tussen een bullmarkt en een bearmarkt)

Met al het bovenstaande in gedachten, zijn hier enkele tips voor het detecteren van een bull- of bearmarkt die iedereen met een minimale inspanning kan implementeren (ik gebruik Bitcoin als voorbeeld, maar je kunt dit op elke grafiek toepassen):

 1. Ga naar TradingView, ga naar grafieken en open de grafiek die u wilt bekijken. Bijvoorbeeld deze Bitcoin-grafiek (dit is de grafiek bovenaan de pagina, u kunt zien dat ik de bear-trends en bull-trends duidelijk heb gemarkeerd).
 2. Verander het tijdsbestek naar maandelijkse kaarsen en verander het kaarstype voor Helkin Ashi (een soepeler type kaars dat nauwkeurigheid inruilt voor duidelijkheid door gemiddelde prijsbewegingen te tonen). NOTITIE: als maandelijks niet zinvol is voor het activum, verlaagt u het naar wekelijks en vervolgens naar dagelijks. Het punt hier is om zo uitgezoomd mogelijk te zijn om het grote geheel te zien.
 3. Stel jezelf nu de vraag: “zie ik groene kaarsen met lonten die naar boven wijzen, of zie ik rode kaarsen met lonten naar beneden?”
 4. Als u groene kaarsen ziet met lonten die naar boven wijzen, wilt u waarschijnlijk de dips kopen of een top zoeken om een ​​kortetermijnpositie op lange termijn te openen. Als u rode kaarsen ziet met de lont naar beneden gericht, wilt u waarschijnlijk de scheuren verkopen of een bodem zoeken om toe te voegen aan een langetermijnpositie.
 5. Als u abnormaal lange lonten ziet, kan het zijn dat u respectievelijk de boven- of onderkant nadert.

Nogmaals, dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan

Dit is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is gemakkelijk om trends achteraf te zien, maar het is moeilijk om ze in de praktijk te zien.

Hier is bijvoorbeeld de NASDAQ 100 sinds de jaren tachtig. Het is vrijwel allemaal een opwaartse trend, afgezien van de crashes van 2000 en 2008.

Nasdaq stier versus beer 1985 – 2018.

Het probleem is dat je een correctie in de opwaartse trend niet kunt onderscheiden van het begin van een grote crash op het recessieniveau. Als u elke markt verkoopt die lijkt op oktober 2018 – december 2018, moet u elke keer dat de opwaartse trend wordt hervat terugkopen (geldig, maar vereist vaardigheid).

Het kost tijd om een ​​bear-trend echt te bevestigen, en dat kan betekenen dat je tussentijds zware verliezen moet nemen.

Met dat in gedachten, om de huidige markt effectief te kopen / verkopen, moet je inzoomen en andere tactieken gebruiken.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat ik ooit de onderkant of bovenkant zou kunnen zien door alleen maar naar een item te kijken zoals ik op deze pagina doe.

Merk op dat je in de bovenstaande BTC-grafiek nauwelijks de eerste berenmarkt van 2013 kunt zien, deze daalde met bijna 75% … dus ja, uitzoomen is uitstekend voor het detecteren van harde en lange beren- en stiertrends, maar om details te krijgen, moet je inzoomen en andere tactieken toepassen.

Toch denk ik dat zowel de Nasdaq- als de Bitcoin-grafieken laten zien dat je jezelf veel kopzorgen kunt besparen door deze eenvoudige tactieken te gebruiken om zeer grote algemene trends te detecteren. Stel je voor dat je slechts twee keer aandelen koopt en twee keer verkoopt sinds 1980, of stel je voor dat je sinds 2011 slechts twee keer Bitcoin koopt en verkoopt? Heel cool, niet? Als je dat doet, kun je het je veroorloven om te wachten en wat winst op het spel te zetten om een ​​trend bevestigd te zien… als dat niet jouw stijl is, zoom dan in.

Het is allemaal aan jou, het punt hier is alleen om je de matrix te laten zien, niet om je te vertellen hoe je je hand moet spelen (dwz informatieve inhoud; geen beleggingsadvies).

Bull Market versus Bear Market” bevat informatie over de volgende cryptovaluta:kryptogids.nl Team

Có thể bạn thích xem

Leave a Comment